Suus aan de sensor: een eeuwige strijd.

Het is bijna zover. De dag dat ik de sensor krijg. Een diepe wens voor veel diabeten, op dit moment voor mij toch vooral een heel spannend vooruitzicht. Het boekje wat ik moet lezen ter voorbereiding wacht al een paar dagen op de kast, totdat ik het vol vertrouwen opensla. Maar misschien moet ik wel accepteren dat het starten met de sensor vooral gepaard gaat met heel veel twijfels.

Nooit zeker weten waar je chagrijnige humeur vandaan komt, op vakantie altijd twijfelen of je alles wel bij je hebt en nooit weten welke factoren op een dag je bloedsuikerwaardes gaan beïnvloeden. Dat is mijn eeuwige strijd met diabetes. Op alles in mijn leven wil ik controle hebben. Ik bereid alles wat ik voor kán bereiden voor. Geef dingen moeilijk uit handen. En ik wil alles altijd voor iedereen oplossen en anderen zo min mogelijk tot last zijn.

Maar precies dat wat zoveel invloed heeft op alles wat ik doe, krijg ik niet onder controle. Niet omdat ik niet wil of niet hard mijn best doe, maar omdat het nooit te voorspellen is. Diabetes doet nooit wat jij wil. De enige geldende regel is: meten is weten. Hoe meer gegevens, hoe beter je erop kan rekenen.

Dat is de reden dat sommige mensen meer dan acht keer op een dag meten. Het advies dat ik krijg: vier keer meten op een dag. Maar gemiddeld kom ik nooit op vier keer en blijf ik meestal steken op twee of drie keer. Omdat het erbij in schiet, omdat ik mijn lichaam goed aan denk te kunnen voelen of omdat ik simpelweg in alle chaos de tijd niet kan vinden om mijn meetapparaatje erbij te pakken.

Hoe minder ik vergeet, hoe meer ik meet. Hoe meer ik meet, hoe meer ik weet. Zo simpel is het. Of zo simpel lijkt het tenminste. Ik kijk nog eens naar het boekwerk op de kast. Zo simpel is het niet. Diabetes is een dagtaak. Elke dag, elke week, altijd. Ik sta op van de bank, loop naar het boek en sla het open. De sensor geeft mij meer gegevens, zonder dat ik meer dan vier keer op een dag mijn bloedsuikers hoef te meten. Die gegevens zijn mijn houvast. Ze geven me vertrouwen. Zal dat het beter maken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.