Genoten van Jonas Jonasson, deel 3: Gangster Anders.

Ik las drie boeken van Jonas Jonasson en heb ervan genoten. De absurditeit van deze boeken, de enorme dosis fictie en toch het stille geloof dat het realiteit is. Deze Zweedse schrijver en journalist beschikt over een meesterlijke genialiteit, onovertroffen gevoel voor romantiek en een prachtige schrijfstijl. Tijd om hem een klein beetje te eren voor deze drie boeken. Na het eerste en het tweede deel, nu de laatste in de serie: Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand).

Een ex-gangster, die mensen in elkaar sloeg tegen hoge betaling, groeit uit tot een alcoholistische, vredelievende leider van een kerk: De kerk van Anders. Begeleid door een receptionist en pastoor, die beiden uit zijn op geld. Een hele hoop geld. Daar draait het derde boek van Jonas Jonasson om.

Gevaar en een hoop geld

In dit derde boek geen reis over de wereld, maar een bizarre tocht door Zweden. Op de vlucht voor de hele Zweedse onderwereld, worden er bakken met geld verdiend. De onderwereld laat zich makkelijk afschudden, op de twee gevaarlijkste criminelen na. Maar dat angstaanjagende duo helpt zichzelf om zeep.

Door het oog van de naald

Het ene moment lijken alle problemen opgelost, terwijl er een bladzijde later weer honderd problemen bij zijn. Het leven van gangster Anders en zijn vrienden kent geen rustige tijden. Gevaar schuilt in een klein hoekje, en ze kruipen elke keer weer door het oog van de naald. Op het nippertje ontsnappen ze aan de meest rare situaties.

De fantasie van Jonas Jonasson lijkt onuitputtelijk. En dat is maar goed ook, want zo kan iedereen genieten van zijn fantastische verhalen. Het boek over gangster Anders is minder historisch, maar minstens zo geweldig als de andere boeken. Wie kennis wil maken met de bizarre onderwereld van Zweden, moet dit boek zeker lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.