Genoten van Jonas Jonasson, deel 2: Het geniale bommenmeisje.

Ik las drie boeken van Jonas Jonasson en heb ervan genoten. De absurditeit van deze boeken, de enorme dosis fictie en toch het stille geloof dat het realiteit is. Deze Zweedse schrijver en journalist beschikt over een meesterlijke genialiteit, onovertroffen gevoel voor romantiek en een prachtige schrijfstijl. Tijd om hem een klein beetje te eren voor deze drie boeken. Na het eerste deel, nu tijd voor deel 2: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje.

Beeld je in dat je in Afrika bent. In een sloppenwijk. Zonder toekomst. En plotseling leef je in Zweden in het bezit van een atoombom, met een paar dwazen en de liefde van je leven. Lukt het? Moeilijk, hè? Bijna niet te doen. Totdat je dit boek van Jonas Jonasson leest. Waarin dit, en vele andere dingen, zomaar gebeuren.

Holger 1 en Holger 2

Het verhaal begint met twee sporen. De eerste gaat over Nombeko, die belabberd opgroeit en uiteindelijk door een noodlottig ongeval terecht komt bij een ingenieur met een groot drankprobleem. Het jonge meisje is enorm slim, leert zichzelf lezen en schrijven en bij de ingenieur krijgt ze alles te weten over atoombommen.

Tegelijkertijd gaat het over Holger. Of beter gezegd twee Holgers. Hun doorgedraaide vader besluit bij de geboorte van de tweeling, maar één zoon aan te geven bij de gemeente. Holger 1 is de domme, impulsieve, terwijl Holger 2 enorm slim blijkt te zijn en alle problemen van Holger 1 continu op moet lossen.

De atoombom die nooit bestond

En dan komt het wonderlijke moment waarop Nombeko, na een bizarre tocht van Afrika naar Zweden, Holger 2 ontmoet. Zij vinden de liefde, maar zitten opgescheept met Holger 1, zijn schreeuwgrage vriendin, 3 Chinese meisjes en niet te vergeten: Een atoombom die op papier nooit bestond. Een mix die leidt tot een fantastisch verhaal met veel onverwachte wendingen.

Het klinkt onlogisch, en dat is het ook. Bizar, onbegrijpelijk en onwaarschijnlijk, maar ook enorm mooie fictie. Ook het tweede boek van Jonas Jonasson is een wereldreis, waarbij je niet verbaasd moet zijn als je de Mossad tegenkomt, jouw antilopenvlees verdwijnt of politiek leiders naast je in een vrachtwagen zitten.

Een combinatie van wereldpolitiek, humor, avontuur en een rijke fantasie. De leukste geschiedenisles ooit, die je niet helemaal serieus moet nemen. Niet bang voor een beetje onwaarschijnlijkheid in de werkelijkheid? Dan moet je dit boek sowieso lezen!

Eén antwoord op “Genoten van Jonas Jonasson, deel 2: Het geniale bommenmeisje.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.