Genoten van Jonas Jonasson, deel 1: De 100-jarige man.

Ik las drie boeken van Jonas Jonasson en heb ervan genoten. De absurditeit van deze boeken, de enorme dosis fictie en toch het stille geloof dat het realiteit is. Deze Zweedse schrijver en journalist beschikt over een meesterlijke genialiteit, onovertroffen gevoel voor romantiek en een prachtige schrijfstijl. Tijd om hem een klein beetje te eren voor deze drie boeken. Te beginnen bij het eerste boek: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween.

Iedereen droomt wel eens over de toekomst, maar wie heeft er ooit gedacht aan een ontsnapping uit het bejaardentehuis als je honderd wordt? Niemand toch? Het eerste boek van Jonas Jonasson begint hiermee, maar op het moment dat je het leest kan je nog niet vermoeden waar het naartoe gaat.

De 100-jarige

Het boek gaat over Allan, een nuchtere en misschien wel naïeve bejaarde, die nog nooit bang is geweest voor avontuur. Dat deze 100-jarige op zijn verjaardag uit het raam klimt is het begin van een bizarre reis, dwars door Zweden, naar de andere kant van de wereld. En op die tocht komt hij inspirerende mensen tegen, past hij op een koffer met een enorme hoeveelheid crimineel geld, waarna hij de politie en een groep gevaarlijke criminelen achter zich aan krijgt.

En in de tussentijd kijkt de bejaarde man ook nog terug op zijn leven, vol avontuurlijk, historische gebeurtenissen. Zo heeft hij zich beziggehouden met de politiek in China en Korea en hielp hij met de ontwikkeling van de atoombom. En dat ontstaat allemaal door zijn kennis van springstof.

Ongeloofwaardig

Het boek is zo gek als het maar kan. Allan ontsnapt vaak op het nippertje aan de dood, terwijl iemand van een motorbende wordt geplet doordat een olifant op hem gaat zitten. En in veel reviews is dan ook te lezen dat het boek naar mate je verder leest steeds ongeloofwaardiger wordt.

En dat is zeker waar, maar daar hoef je je niet aan te storen. Als je houdt van fictie, een rijke fantasie hebt en daarnaast ook enigszins geïnteresseerd bent in geschiedenis, is dit boek zeker een aanrader. Stap op die trein, en maak een prachtige wereldreis.

2 antwoorden op “Genoten van Jonas Jonasson, deel 1: De 100-jarige man.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.